" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συμφωνία για νέο πακέτο 60 δισ.

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του Dow Jones, το οποίο επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης, αναφέρει ότι τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα, θα «κλείσει» συμφωνία για νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 60 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα δεν συζητά για κανένα νέο πακέτο βοήθειας» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου στο Reuters. «Τέτοια δημοσιεύματα περί συζητήσεων για νέα βοήθεια είναι αναληθή».

Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται να «κλείσει» η συμφωνία για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Dow Jones, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ανέφερε ότι το νέο πακέτο θα καλύπτει τα επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 27 δισ. ευρώ και 32 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι χρειάζεται η χώρα το 2012 και το 2013, αντίστοιχα.
Και μάλιστα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ελλάδα πιθανόν να προσφέρει δημόσια περιουσία ως εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά.
Στο μεταξύ, την ανάγκη χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την έκτακτη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 16 Μαΐου.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των επιλογών θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, η μείωση του επιτοκίου στα δάνεια αυτά καθώς και η δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (EFSF).

Υποχωρούν τα spread


Αποκλιμακώνονται τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας.
Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί γύρω στις 1.260 μονάδων βάσης, έχοντας «κλείσει» χθες στις 1.301 μονάδες βάσης. Το spread του 5ετούς διαμορφώνεται στις 1.895 μονάδες βάσης και του 2ετούς στις 2.420 μονάδες βάσης.
Σε υψηλότερο επίπεδο το spread του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, που διαμορφώνεται στις 698 μονάδες βάσης, του ιρλανδικού πάνω από τις 800 μονάδες βάσης και του ισπανικού στις 224 μονάδες βάσης.
Το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 33 μ.β. στις 1.325 μονάδες βάσης, ενώ του ιρλανδικού κατά 13 μ.β. στις 670 μονάδες βάσης.


Ανεβαίνουν οι μετοχές


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, υψηλότερα κινούνται σήμερα οι μετοχές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά το σχετικό δημοσίευμα του Dow Jones, ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Χαρακτηριστικά, ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε κατά 46,48 μονάδες, φθάνοντας στις 5,989.37 μονάδες, μετά από πτώση 0,6% τη Δευτέρα, ενώ ενισχύθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, αν και οι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί.

Από  :  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου