" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Νέα μέτρα 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015

Νέα μέτρα, προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014. 
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα.
Μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ προβλέπει για την περίοδο 2012-2015 το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος. 
Τους άξονες αυτούς της δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία, οι οποίοι θα ψηφισθούν από τη Βουλή στα μέσα Μαΐου, επέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

 Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:

- συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,
- βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,
- περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,
- ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,
- δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,
-μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και
-κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα. 
Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.
Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του». 
Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου