" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ισχυρό οικονομικό συνασπισμό με την Τουρκία θέλει να σχηματίσει το Ιράν

Το Ιράν επιθυμεί να τριπλασιάσει τον όγκο των εμπορικών του συναλλαγών με την Τουρκία ανακοίνωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων των δύο χωρών ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.
Ο Ιρανός πρόεδρος εξήρε τα κοινά συμφέροντα των δύο γειτονικών χωρών λέγοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό στην περιοχή και ανέφερε ότι ο όγκος των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών ήταν πέρυσι 10 δισ. δολάρια και η επιδίωξη είναι να τριπλασιαστεί με την αφαίρεση όλων των φραγμών που εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου. 

 Ο Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή φόρα εκφράζοντας την ελπίδα να πράξει το ίδιο και η Άγκυρα για το Ιράν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευνοϊκή στάση της Τουρκίας αναφορικά με τα πυρηνικά δικαιώματα της Τεχεράνης, αλλά και για τη διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων με τις παγκόσμιες δυνάμεις.  
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Τουρκία και η Βραζιλία απέρριψαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και άσκησαν πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων ως πρώτο βήμα για την άρση του αδιεξόδου.  
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Ιράν θέλει να χρησιμεύσει η Τουρκία ως μεσολαβητής στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.  
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, που συνοδεύεται στην επίσκεψή του στο Ιράν από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και εκατό Τούρκους επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξήρε τις ειρηνικές και σταθερές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών “εδώ και σχεδόν 400 χρόνια” και υποσχέθηκε τη διατήρησή τους, επικεντρώνοντας την ομιλία του στις εξελίξεις στην Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες.  
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να υπογράψουν αρκετές οικονομικές συμφωνίες, αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου κατά την επίσκεψή του Γκιουλ μεθαύριο Τετάρτη στο βιομηχανικό κέντρο της βορειοδυτικής πόλης Ταμπρίζ αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας. Αργότερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. 

Από : enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου