" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αιματοκύλισμα στη Λιβύη

Τραγικός είναι ο, μέχρι στιγμής, απολογισμός της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη όπου, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 560, ενώ αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πλέον εκτός ελέγχου και χιλιάδες Ευρωπαίοι και Αιγύπτιοι πολίτες που ζουν ή εργάζονται στη χώρα, ετοιμάζονται για τοι ταξίδι της επιστροφής.


Το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για να παραλάβουν όλους τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στη χώρα.


Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας που έφθασε την Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους.


Αλλά και το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκατό Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας.


Από την πλευρά της η Τουρκία, αποστέλλει οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να απομακρύνει περίπου 25.000 τούρκους πολίτες που εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα, ενώ ετοιμασίες για την αποστολή αεροσκάφους C-130 κάνει και η Ιταλία.


Κραυγή αγωνίας από Έλληνα εργαζόμενο στη Βεγγάζη


Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε το πρωί ένας Έλληνας εργαζόμενος στη Λιβύη, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στην έρημο, 500 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, μαζί με άλλους 20 συμπατριώτες μας.


Ο Παναγιώτης Κορυφίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega ζήτησε βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε ακόμα και φόβους για την ζωή τους.


«Είμαστε καλά, έχουμε νερό και τροφή για 3-4 μέρες. Μετά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, πριν πέντε λεπτά οι ένοπλοι ήρθα ξανά Σώστε μας», ανέφερε ο κ. Κορυφίδης ο οποίος δήλωσε ότι δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους πλιατσικολόγους στην έρημο.


Πάντως, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στη Λιβύη καταστράφηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων και δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί επιβατικά αεροπλάνα.


Το πρωί της Τρίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να πάρει άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως και να φέρει στην Ελλάδα τους πολίτες που θέλουν να γυρίσουν πίσω.


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες που θα επιτρέψουν την μεταφορά των περίπου τριακοσίων Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, με τις βίαιες διαδηλώσεις στη Λιβύη να έχουν πάρει πλέον τρομακτικές διαστάσεις.

Από :  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου