" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

"Αθώα περιστερά" θέλει να φανεί η Γερμανία ...


 Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει «κατανόηση» για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει υπέρ των θυμάτων του Διστόμου στην εκκρεμή δίκη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, σε γραπτή δήλωσή του σήμερα (13.01.11) αναφέρει ότι «δεν έχει καμία κατανόηση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει ότι η Γερμανία γνωρίζει την ιστορική της ευθύνη και τονίζει: «Γνωρίζουμε επίσης τα ιδιαίτερα δεινά που υπέστη ο ελληνικός λαός στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Γερμανία, όμως, εμμένει στη στάση της και είναι αισιόδοξη ότι η νομική της προσέγγιση θα γίνει αποδεκτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 

Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Βεστερβέλε επικαλείται το προνόμιο της ετεροδικίας. Όπως σημειώνει, «αναφορικά με προσφυγές κατά της Γερμανίας, αναμένουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και κυρίως η ασυλία της Γερμανίας, ως κράτους».
«Εάν πάψει να ισχύει αυτή η βασική αρχή, απειλείται η παγκόσμια κοινότητα κρατών με νομική ανασφάλεια», καταλήγει η ανακοίνωση του Γερμανού ΥΠΕΞ.
Ο κ. Βεστερβέλε, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το βράδυ (12.01.11) από τον ΄Ελληνα υπουργό Δημήτρη Δρούτσα, για την απόφαση υποβολής παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βεστερβέλε, διπλωμάτες προσκείμενοι στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι η επίλυση του θέματος των αποζημιώσεων μέσω της δικαστικής οδού και τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης ήταν επιλογή της γερμανικής κυβέρνησης η οποία προσέφυγε.


"Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων από το Δίστομο για λόγους ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς" επισήμανε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος.


Μάλιστα μιλώντας στο protothema.gr, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης εξήγησε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε αρμοδίως για την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να συμπαραταχθεί με τις ιταλικές απόψεις στη δικαστική διαμάχη στη Χάγη. 


Από : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου