" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Πούτιν- «Ελεύθερη ζώνη εμπορίου» - αλλά με ποιους όρους;

Τη σύσταση μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Ρωσίας από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ» πρότεινε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Γερμανία. 

Από χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Γερμανών αναλυτών.Αίσθηση προκάλεσε τόσο το άρθρο του στην Süddeutsche Zeitung, όσο και η σημερινή του ομιλία στη συνάντηση οικονομικών στελεχών της Γερμανίας, που διοργανώνει η ίδια εφημερίδα στο Βερολίνο (26-27.11.2010).


Το άρθρο του στη χθεσινή έκδοση της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για τη σύσταση «ζώνης ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Ρωσίας» προκάλεσε αντιδράσεις του πολιτικού και οικονομικού κόσμου. Θετικές ήταν οι αντιδράσεις του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δήλωσε πως στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόταση Πούτιν για τη δημιουργία μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-Ρωσίας». Υπογράμμισε όμως ότι τα πρώτα παράλληλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύνδεση της Ρωσίας με την ΕΕ, η αμοιβαία κατάργηση της βίζας και η στενή συνεργασία τους στο πεδίο της ασφάλειας.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε στην Süddeutsche Zeitung, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση του Ρώσου προέδρου αποδεικνύει πόσο στενή συνάφεια έχουν οι στρατηγικοί στόχοι των δύο χωρών» και υπογράμμισε ότι «η Γερμανία επιδιώκει την άμεση ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (Π.Ο.Ε)».  

Να σημειώσουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, πριν από την έναρξη της επίσκεψής του στη Γερμανία, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου πρωθυπουργών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) και κάλεσε τις χώρες – μέλη του οργανισμού να επεξεργαστούν «οδικό χάρτη» κοινής δράσης για την επόμενη δεκαετία: 
«Έχουμε όλες τις δυνατότητες για μια τέτοια συντονισμένη, συλλογική ανάπτυξη και συγκεκριμένα διαθέτουμε ένα τεράστιο συγκοινωνιακό και διαμετακομιστικό δυναμικό. Πρόκειται κυρίως για τη σύνδεση των διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων από το Βορρά στο Νότο και από την Ασία στην Ευρώπη.»

Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι οι προτάσεις Πούτιν στο Ντουσανμπέ, στη συνεδρίαση του ΟΣΣ και στη γερμανική εφημερίδα για ‘ελεύθερη ζώνη εμπορίου ΕΕ – Ρωσίας’ ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια δρομολόγησης μιας στενότερης συνεργασίας Ρωσίας και Γερμανίας, αλλά και ΕΕ.
 Σήμερα το μεσημέρι ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλώντας στη συνάντηση οικονομικών στελεχών της Γερμανίας, που διοργανώνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, επανήλθε στο θέμα τονίζοντας ότι η Ρωσία υπόσχεται στους εταίρους της να διευρύνει το πεδίο των ξένων επενδύσεων και να διευκολύνει την πρόσβαση ξένου εξειδικευμένου προσωπικού στην ρωσική οικονομία. Επισήμανε επίσης ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις και οι όμιλοι συναντούν συχνά εμπόδια στις επενδύσεις τους στην ΕΕ και πρότεινε "κοινή βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική".
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν όμως ότι η Ρωσία και ειδικά ο Πούτιν έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν πολιτική προστατευτισμού.
Αυτό ακριβώς έκανε τη Γερμανίδα καγκελάριο επιφυλακτική. Έτσι η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε χθες τις προτάσεις Πούτιν, αλλά συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε φειδωλοί ως προς τις προσδοκίες, διότι τα βήματα που έκανε τον τελευταίο καιρό η Ρωσία δεν οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Έλλειψη εμπιστοσύνης, υπογραμμίζουν οι πολιτικοί παρατηρητές και εκτιμούν ότι σήμερα στη συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν θα τεθούν επί τάπητος οι συγκεκριμένοι όροι για το πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας, καθώς τα θέματα της ατζέντας των δύο πολιτικών αφορούν οικονομικά και ενεργειακά θέματα.
Ας μην λησμονούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις ΕΕ – Γερμανίας και Ρωσίας είναι η ένταξη της τελευταίας στον ΠΟΕ. Η Ρωσία, η οποία δηλώνει έτοιμη για την ένταξή της στον οργανισμό, δεν φάνηκε μέχρι τώρα διατεθειμένη να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας, κάτι που επιδιώκουν διακαώς Γερμανία και Γαλλία.

Από : Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου