" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Απολύσεις στο δημόσιο ζήτησε ο ΣΕΒ - Επαφές τρόικας

Σειρά επαφών με Υπουργούς είχε και έχει η τρόικα ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού την Πέμπτη, αλλά και των μέτρων που θα χρειαστεί να ληφθούν μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat, στο 15,4%. Με νέα παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε να μπει μαχαίρι στο δημόσιο τομέα με κατάργηση φορέων και απολύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τους πάντες, αλλά είναι εκείνη που λαμβάνει τις αποφάσεις. Οι δηλώσεις Δασκαλόπουλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το μνημόνιο και άμεση εξυγίανση των ΔΕΚΟ ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
«Ένας τρόπος υπάρχει για να πείσουμε τους δανειστές μας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλες αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών και συντάξεων. Να εφαρμόσουμε και να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο, καταλύοντας το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος», σημείωσε και ζήτησε την εξυγίανση των άρρωστων ΔΕΚΟ την κατάργηση των άχρηστων φορέων οργανισμών και και θέσεων του Δημοσίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους, ωστόσο έχει ήδη απολέσει 160 χιλιάδες υπαλλήλους επειδή χρεοκόπησε το Δημόσιο.
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι αν δεν υπάρξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση θέσεων του δημοσίου, η προσπάθεια ανόρθωσης θα πέσει στο κενό και με μαθηματική ακρίβεια το κράτος θα οδηγηθεί στην πτώχευση.


«Ο ΣΕΒ είναι κοινωνικός εταίρος, που έχει τις απόψεις και τις προτάσεις του ωστόσο, η κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία τελικά κρίνει και αποφασίζει με πλήρη υπευθυνότητα και γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον», σχολίασε ο κυβερνητικός εκλπρόσωπος, την ίδια ώρα που οι δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου προκαλούσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους. Αξιώνουν απολύσεις στο δημόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Απαιτούν να κλείσουν οι πρώην ΔΕΚΟ για να διασφαλίσουν νέα πεδία για την κερδοφορία τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων των συγκεκριμένων κλάδων. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να απαντήσουν στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της: Ως εδώ και μη παρέκει», τόνισε το ΚΚΕ.
«Ο κ. Δασκαλόπουλος ζητάει απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας, όχι γιατί αγωνιά για το δημόσιο πλούτο που κατασπαράζουν και λεηλατούν τόσα χρόνια οι βιομήχανοι, αλλά για να τους λυθούν στα χέρια για ακόμα περισσότερες απολύσεις και εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επαφές τρόικας με Υπουργούς
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές της τρόικας στην Αθήνα, με φόντο την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat.
Βασικοί στόχοι των πρόσθετων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ όπως το προσδιόρισε σήμερα ο ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» , είναι οι δαπάνες των ΔΕΚΟ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και η φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας για την αναγκαιότητα τού να επιμεριστεί σε βάθος τριετίας η διόρθωση του πρόσθετου ελλείμματος που πρόεκυψε για πέρυσι, αντί να γίνει όλη η δημοσιονομική προσαρμογή το 2011.
Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου που νωρίτερα, σε σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, εξετάστηκαν η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και η επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης.
Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ύστερα από διασταυρώσεις που έκανε η γγ Πληροφοριακών Συστημάτων εντόπισε πάνω από 11.000 περιπτώσεις φυσικών προσώπων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς την επιχειρηματική αμοιβή που έλαβαν την τριετία 2007-2009. Το ποσό που έχει αποκρυβεί υπολογίζεται σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία των διασταυρώσεων έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ προκειμένου να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες.
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, είχε το πρωί και ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ο οποίος προέβλεψε μείωση του πληθωρισμού στο 2 με 3 τοις εκατό, το επόμενο εξάμηνο
Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώθηκε σε 5,2% από 5,7% το Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης με την τρόικα τέθηκε και το ζήτημα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τονίζει ότι ως το τέλος του χρόνου η απορρόφηση θα φτάσει το 17 με 18 τοις εκατό και παρουσίασε τις παρεμβάσεις του υπουργείου για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.
Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας   είχαν το μεσημέρι οι ελεγκτές της Τρόικας . Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τις πολιτικές με στόχο την εξοικονόμηση 840 εκατ. ευρώ.
«Πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι η θητεία της Ελλάδας στο κέντρο νεοσυλλέκτων έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί να μην έχει έλθει η ώρα της απόλυσης, αλλά επιβάλλεται η μετάθεσή της σε μονάδα χωρίς άλλα γυμνάσια, καψόνια και αγγαρείες», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Μειωμένο κατά 24% είναι το ταμειακό έλλειμμα το 10μηνο φτάνοντας στα 20,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου