" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η ώρα των ΔΕΚΟ

Στοιχεία με πλήρη ανάλυση για τη σημερινή κατάσταση των ΔΕΚΟ, θα έχει εντός ενός μηνός το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και στον εξορθολογισμό των δαπανών τους, με τελικό στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους, που επιβαρύνουν το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε εταιρεία ορκωτών για να καταγράψει και να αναλύσει όλα τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών πρέπει να παραδοθεί το αργότερο σε ένα μήνα.
Η υλοποίηση σειράς δράσεων για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ μέσω εταιρικών αναδιαρθρώσεων, ορθολογικότερης οργάνωσής τους με στόχο αυτές να λειτουργούν αποτελεσματικότερα, αποτελεί ένας από τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2011.
 Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών και τα υπουργεία που εποπτεύουν ΔΕΚΟ εντός του 2011, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, θα προβούν σε ενέργειες που σαν στόχο θα έχουν την αύξηση εσόδων, την περαιτέρω μείωση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, και που στο σύνολο τους θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα έναντι του 2010 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού η δαπάνη μισθοδοσίας για το 2011 προβλέπεται να είναι μειωμένη 24,25% και θα ανέλθει σε 833,84 εκατ. έναντι 1.100,91 εκατ. ευρώ το 2010,οι συνολικές επενδύσεις θα ανέλθουν στο ποσό των 506,82 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 52,24% και ο ακαθάριστος δανεισμός προβλέπεται να ανέλθει σε 282,00 εκατ. ευρώ (0,12% του ΑΕΠ), μειωμένος κατά 74,36%.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρία ορκωτών λογιστών τη σύνταξη μελέτης με αντικείμενο τα οικονομικά στοιχεία των ΔΕΚΟ. Το πόρισμα της εταιρίας πρέπει να δοθεί στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου σε ένα μήνα από την ανάθεση και θα αφορά τα εξής:
  • Συγκέντρωση και κωδικοποίηση οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών από τις Δημοσιευμένες Οικονομικές Καταστάσεις επιλεγμένων ΔΕΚΟ και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) για την τριετία 2007- 2009
  • Δημιουργία ενιαίας βάσης οικονομικών στοιχείων και πληροφοριών επιλεγμένων ΔΕΚΟ για την τριετία 2007- 2009
  • Επεξεργασία και ανάλυση οικονομικών στοιχείων ανά ΔΕΚΟ και συγκεντρωτικά
  • Επεξεργασία και ανάλυση των οικονομικών δεδομένων ανά έτος


ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου