" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σε διαθεσιμότητα στρατηγοί στην Τουρκία με φόντο το σχέδιο «Βαριοπούλα»

«Σεισμό» προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να θέσει σε διαθεσιμότητα τρεις ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Βαριοπούλα». 
ο υποστράτηγος Γκιουρμπούζ Καγιά
o αρχιπλοίαρχος Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου
ο υποστράτηγος χωροφυλακής Χαλίλ Χελβατζίογλου
Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας που εκλεγμένη κυβέρνηση θέτει σε διαθεσιμότητα στρατιωτικούς τόσο υψηλής βαθμίδας (δύο υποστράτηγους και έναν αρχιπλοίαρχο).

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για «πραξικόπημα» και «αυταρχικότητα», ενώ από πλευράς τους οι στρατιωτικοί φέρεται να έχουν προσφύγει σε στρατιωτικό δικαστήριο για την ανάκληση της απόφασης, όπως μεταδίδει το BBC.


Σε διαθεσιμότητα τέθηκε τη Δευτέρα ο υποστράτηγος χωροφυλακής Χαλίλ Χελβατζίογλου με απόφαση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, και ακολούθησαν την Τετάρτη ο υποστράτηγος Γκιουρμπούζ Καγιά και ο αρχιπλοίαρχος Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου με απόφαση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.


Σύσσωμοι είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα», την καταγγελλόμενη συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν τους μήνες που ακολούθησαν μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ισλαμικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το 2002.


Για την υπόθεση πρόκειται να οδηγηθούν στο εδώλιο το Δεκέμβριο περισσότεροι από 200 ύποπτοι, ανάμεσά τους πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί.


Ο υποστράτηγος Χαλίλ Χελβατζίογλου κατηγορείται συγκεκριμένα ότι είχε φακελώσει μέλη θρησκευτικών ταγμάτων.


Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι έχει συντάξει φακέλους με ισχυρισμούς, όπως το ότι ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της Τουρκίας και ο ιδιοκτήτης του ομίλου μέσων ενημέρωσης Dogan, Αϊντίν Ντογάν, έχουν χρηματιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Ο Γκαβρέμογλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο αξιωματικός που είχε το συντονισμό για την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα.


Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μέρος της προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών ανωμαλίας ήταν και η πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με τρόπο που αν είναι δυνατόν να προκληθεί θερμό επεισόδιο με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος από ελληνικό κι αν δεν σταθεί δυνατό αυτό, να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από επίσης τουρκικό, αλλά να δοθεί η εντύπωση ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό.



Από : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου