" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΧΟΛΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

 
 Η UNICEF τίθεται σε συναγερμό από την επίσημη επιβεβαίωση από το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής κρούσματος χολέρας στο Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής. Για το λόγο αυτό, η UNICEF Αϊτής εντείνει τις προσπάθειες της για την πρόληψη και τη θεραπεία της χολέρας στο Πορτ-ο-Πρενς με συνεχείς διανομές σαπουνιού, απολυμαντικών και δραστηριότητες υγιεινής στα σχολεία, στους «χώρους φιλικούς για τα παιδιά» και σε αστικές περιοχές σε όλη την πόλη.

    


Η UNICEF ξεκίνησε αμέσως να υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής για τη δημιουργία κέντρων θεραπείας της χολέρας στο Πορτ-ο-Πρενς. Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της χολέρας συνεχίζονται επίσης στην υπόλοιπη χώρα μετά το πέρασμα του τυφώνα Tomas με διανομή προμηθειών, όπως ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα και πτυσσόμενα μπιτόνια.

    Με μια ματιά η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:
    - Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι μέχρι τις 8 του Νοέμβρη σημειώθηκαν συνολικά 583 θάνατοι ενώ εισήχθησαν σε νοσοκομεία για θεραπεία 9.123 περιπτώσεις.

    - Στο Πορτ-ο-Πρενς έχουν διανεμηθεί πάνω από 1.098.000 aquatabs (ταμπλέτες καθαρισμού του νερού) συμπεριλαμβανομένων 300.000 που παρείχε η UNICEF.

    - Οι φορείς προστασίας των παιδιών στο Πορτ-ο-Πρενς έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες επικοινωνώντας με όλα τα κέντρα παιδικής φροντίδας στις αστικές περιοχές της πόλης (πάνω από 475) με συμβουλές για το πώς να ανταποκριθούν στον τυφώνα και τις έντονες καταιγίδες, καθώς και για τη σωστή υγιεινή για την πρόληψη της χολέρας.

    - Η UNICEF επανεξετάζει τις συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης στα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, καθώς ο συνδυασμός των πλημμυρών, των μετακινήσεων πληθυσμών και οι κακές συνθήκες υγιεινής μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για την ταχεία μετάδοση της χολέρας. Αποτελεί επίσης προτεραιότητα να εξασφαλιστεί πως τα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια θα ξαναλειτουργήσουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να είναι σε θέση τα παιδιά να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

    - Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων που αναφέρονται και σε άλλες πόλεις ενώ συνολικά περιπτώσεις χολέρας έχουν εμφανισθεί στις 5 από τις 10 επαρχίες της Αϊτής. Οι πρόσφατες πλημμύρες σε πολλές περιοχές αντιπροσωπεύουν μια ξεκάθαρη απειλή για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, που μπορεί να υπονομεύσει τις προηγούμενες και τωρινές προσπάθειες για τον έλεγχό της. Η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνεργάζονται στενά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.


Από : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου