" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Χιλή: Δύο μεταλλωρύχοι στην επιφάνεια

 Ώρα 7,30'π.μ. 13 Οκτωβρίου:
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο απεγκλωβισμός των δύο πρώτων μεταλλωρύχων από το ορυχείο στη Χιλή. 

Ο Μάριο Σεπούλβεδα, δεύτερος από τους 33 μεταλλωρύχους που παρέμεναν παγιδευμένοι εδώ και πάνω από δυο μήνες σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα βγήκε σώος και ασφαλής στην επιφάνεια νωρίς σήμερα Τετάρτη με μια ειδικά σχεδιασμένη από το πολεμικό ναυτικό κάψουλα
Απομένουν ακόμα 31, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ο Χουάν Ιγιάνες, 52 ετών, και ο Βολιβιάνος Κάρλος Μαμάνι, 23.
Νωρίτερα, ο Φλορένσιο Άβαλος, 31 ετών, βγήκε στην επιφάνεια σώος και ασφαλής λίγο μετά τις 6.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, με την κάψουλα Φοίνιξ, που σχεδίασε και κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό, ώστε να γίνει με ασφάλεια η ανάβαση από βάθος 622 μέτρων.
Οι οικογένειες του Φλορένσιο Άβαλος -του πρώτου διασωθέντος- και του Σεπούλβεδα ξέσπασαν σε εκδηλώσεις χαράς. Ο Άβαλος εισήχθη απευθείας σε νοσοκομείο εκστρατείας μέσα στο ορυχείο για εξετάσεις.

Διασώστες κατέβηκαν στους μεταλλωρύχους

Ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες κατέβηκαν στη στοά για να ετοιμάσουν τους εργαζόμενους για την διαδικασία. Χρειάστηκαν 17 λεπτά για να κατέβει με το θαλαμίσκο, ενώ οι παγιδευμένοι εργαζόμενοι τον αγκάλιασαν ενθουσιασμένοι. Ο θάλαμος θα κινείται με 1 μ. το δευτερόλεπτο, ενώ μπορεί να επιταχύνει στα 3 μ./δευτερόλεπτο εάν κάποιος από τους παγιδευμένους αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι η άνοδος αυτή καθ' εαυτή του κάθε μεταλλωρύχου θα πάρει 15 λεπτά αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός για την άνοδο θα διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά, συνολικά μία ώρα για τον καθένα, πράγμα που σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.
Σύζυγοι, παιδιά, γονείς και φίλοι των εργαζόμενων περιμένουν ανυπόμονα έξω από το ορυχείο και εκατοντάδες χιλιάδες παρακολουθούν την εξέλιξη από την τηλεόραση. Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε «η πίστη κίνησε βουνά».

 από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου