" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΒΟΛΕΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΗ φταίει που η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν προχωρά, σύµφωνα µε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανήλθε χθες µε νέες επικρίσεις εναντίον της Ενωσης, που κωλυσιεργεί για την ενταξιακή πορεία της χώρας του.

«Αδικα περιµένετε κάποια απάντηση από εµάς. Αν δεν επιθυµείτε την Τουρκία, βγείτε και πείτε το. Μην κωλυσιεργείτε», είπε χθες σε οικονοµικό φόρουµ ο τούρκος πρωθυπουργός, επαναλαµβάνοντας την πάγια θέση της Αγκυρας ότι η Ευρώπη και όχι η Τουρκία πρέπει να κάνει τα αναγκαία για την ένταξη βήµατα. Ο κ. Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «φιλικές σχέσεις» που αναπτύσσει η Αγκυρα µε τις χώρες της περιοχής, οι οποίες «διευρύνουν ακόµη περισσότερο το όραµά της για το µέλλον», αλλά και στις σχέσεις µε την Ελλάδα λέγοντας ότι η αξία των εξαγωγών της Τουρκίας προς τη χώρα µας έχει φθάσει σε 1,6 δισ. δολάρια.


Σήµερα µεταβαίνει στην Αγκυρα για επίσηµη επίσκεψη ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν, ο οποίος θα συναντηθεί µε τον πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου. Στις 21 Οκτωβρίου ο κ. Ράσµουσεν αναµένεται στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί µε τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αµυνας. Το ΝΑΤΟ δεν κρύβει την αυξανόµενη σηµασία που αποδίδει στη συµβολή της Τουρκίας στη Συµµαχία, ενώ ο γενικός γραµµατέας προτείνει ενισχυµένη συνεργασία µε την Τουρκία σε θέµατα ασφάλειας και άµυνας, παρακάµπτοντας την επίλυση του Κυπριακού που έχει τεθεί ως προϋπόθεση από την Αθήνα.
Η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ε.Ε. είναι, άλλωστε, ένα από τα αγκάθια που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Συµµαχίας (19 και 20 Νοεµβρίου), καθώς η Ουάσιγκτον επιθυµεί «περισσότερη συνεργασία» των Ευρωπαίων µε την Τουρκία σε θέµατα άµυνας.

Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες το βράδυ και δύο στενοί συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιµπραήµ Καλίν και ο Οµέρ Τσελίκ, οι οποίοι θα συναντηθούν το απόγευµα µε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα. Ο Ι. Καλίν είναι σύµβουλος του τούρκου πρωθυπουργού σε θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής, διαδεχόµενος πλάι στον Ερντογάν τον Α. Νταβούτογλου όταν αυτός υπουργοποιήθηκε.


Από: ΤΑ ΝΕΑ On line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου