" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Δύο επιστήμονες μοιράστηκαν το Νομπέλ Φυσικής για το γραφένιο


Σε δύο ρωσικής καταγωγής επιστήμονες απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νομπέλ Φυσικής, διότι - όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής βραβείων Νομπέλ- με την εργασία τους βοήθησαν στην εξέλιξη ευρέος φάσματος επιστημών, όπως εξάλλου και της τεχνολογίας.

Οι Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στη Βρετανία πραγματοποίησαν πειράματα με γραφένιο, μια μορφή άνθρακα, που είναι το πιο λεπτό και ταυτόχρονα το πιο ισχυρό υλικό που διαθέτουμε.

«Καθώς το γραφένιο είναι διαφανές και ταυτόχρονα καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, είναι ιδανικό για την κατασκευή διάφανης οθόνης αφής, αλλά και στοιχείων φωτισμού, ακόμα και ηλιακών κατόπτρων» αναφέρει η επιτροπή βραβείων Νομπέλ.
Ο Νοβοσέλοφ, 36 ετών, είναι ο νεότερος βραβευθείς με Νομπέλ Φυσικής από το 1973 έως σήμερα και έχει διπλή υπηκοότητα (ρωσική και βρετανική), ενώ ο Γκέιμ είναι Ολλανδός υπήκοος. Οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να εξάγουν το νέο υπερ-υλικό από ένα κομμάτι γραφίτη, όμοιο με αυτό που υπάρχει στα κοινά μολύβια, με κολλητική ταινία.
Οπως αναφέρει η επιτροπή βραβείων Νομπέλ Φυσικής το γραφένιο έδωσε στους φυσικούς τη δυνατότητα να μελετήσουν υλικά με δύο διαστάσεις και μοναδικές ιδιότητες και επέτρεψε την πραγματοποίηση πειραμάτων που θα βοηθήσουν τη νέα ερμηνεία φαινομένων της κβαντικής φυσικής. Επίσης βρήκε εκατοντάδες εφαρμογές, όπως η κατασκευή νέων υλικών και πρωτοποριακών ηλεκτρονικών συσκευών.


Από πρακτορεία ειδήσεων, AFP, A.P., BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου