" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Επίθεση Ισραηλινών κατά του "στόλου της ελευθερίας" ! ! !



Επίθεση κατά του διεθνούς "Στόλου της Ελευθερίας" που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πραγματοποίησε το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Για 10 νεκρούς και 60 τραυματίες κάνει λόγο το Ισραήλ, την ώρα που άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 19. Σώοι είναι όλοι οι Έλληνες, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ στην περιοχή, Π. Χαρίτος. Σε επικοινωνία με την εκπρόσωπο Τύπου του υπ. Άμυνας του Ισραήλ, του κατέστη σαφές, ότι στα ελληνικά πλοία "Σφενδόνη" και "Ελεύθερη Μεσόγειος" δεν υπήρξαν συμπλοκές, οι οποίες σημειώθηκαν μόνο στο τουρκικό "Μαρμαρά". Μονάδα χειρισμού κρίσεων, ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών. Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε στον Ισραηλινό πρέσβη ο αναπληρωτής Υπ. Εξ. Δ. Δρούτσας. Παράλληλα, διακόπτεται ελληνοισραηλινη άσκηση ενώ ακυρώθηκε από την ελληνική πλευρά η προγραμματισμένη για την Τρίτη, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, του Ισραηλινού αρχηγού αεροπορίας.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ο υπουργός Εμπορίου της χώρας είπε πως οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες και το μόνο που μπορεί, είναι να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες.
Η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων έγινε σχεδόν ταυτόχρονα και στα έξι πλοία που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι ισραηλινοί έβαλαν εναντίον του πλοίου και στη συνέχεια έκαναν την επέμβαση, αφού τραυμάτισαν τον καπετάνιο. Για χρήση πυρών από τους Ισραηλινούς κάνουν λόγο και τα τουρκικά δίκτυα.

Από την ισραηλινή πλευρά ωστόσο, αναφέρεται ότι οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς με μαχαίρια.
"Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ" σημειώνεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Μεταξύ των τραυματιών, είναι και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.
Η ισραηλινή πλευρά επισημαίνει ότι προειδοποίησαν τους ακτιβιστές να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να κατευθυνθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, για να ξεφορτώσουν τη βοήθεια...και να τη μεταφέρουν στη συνέχεια οι Ισραηλινοί στη Γάζα.

Στην Αθήνα ενεργοποιήθηκε αμέσως η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ και δόθηκε στη δημοσιότητα η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210- 3681730 για τους συγγενείς όσων συμμετέχουν στην αποστολή.
Επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τον Ισραηλινό πρέσβη Αλί Γιαχία ζήτησε ο αναπληρωτής Εξωτερικών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Δημήτρης Δρούτσας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρέσβης, έκανε λόγο για δυσάρεστη κατάσταση προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε εξαρχής ενημερώσει για τους κινδύνους αυτής της αποστολής, εντός της οποίας, όπως, είπε υπάρχουν και εξτρεμιστικές ομάδες που θέλουν να βοηθήσουν τη Χαμάς.
Σε ερώτηση για την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, ανέφερε ότι το σημείο που σημειώθηκαν οι συγκρούσεις είναι στρατιωτική περιοχή, αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν είναι διεθνή ύδατα.

Λόγω των γεγονότων στη Γάζα η Αθήνα διακόπτει την Ελληνοισραηλινή άσκηση "Μίνωας 2010", που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 26 Μαΐου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου. Παράλληλα, ακυρώθηκε από την ελληνική πλευρά η προγραμματισμένη για την Τρίτη, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, του Ισραηλινού αρχηγού αεροπορίας.
Τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τους θανάτους στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον χαρακτήρισε απαράδεκτη την πολιτική αποκλεισμού της Γάζας και ζήτημα το άμεσο και άνευ όρων άνοιγμα της στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Για σφαγή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη.
Προανήγγειλε επίσης σκληρές αποφάσεις στη συνεδρίαση το απόγευμα της παλαιστινιακής διοίκησης.
Βαθύτατα συγκλονισμένος από την επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, δήλωσε ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ υπογραμμίζοντας ότι "τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας".
Την αναγκαιότητα να καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο Σουηδός υπ. Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος πάντως, του ισραηλινού στρατού, διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των Ισραηλινών κομάντος έγινε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70-80 μίλια στην ανοιχτή θάλασσα, το διάστημα 4.30-5.30 το πρωί.
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, όπου συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα συγκαλείται στην Τουρκία.
"Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρέσβης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη επίθεση.
Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το ισραηλινό προξενείο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτήριο.
Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Με ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ καλεί τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.





Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου