" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα εθνικά θέματα»


Από το βήμα του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι 230 θρακιώτικων ομοσπονδιών και συλλόγων από όλο τον κόσμο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στη Θράκη, η οποία αποδεικνύεται και από το αρχαίο θέατρο της Μαρώνεια που είχε επισκεφθεί νωρίτερα και έσπευσε με την ευκαιρία να στείλει ένα ξεκάθαρο και ανυπόκριτο, όπως είπε, μήνυμα προς τους γείτονες.
«Οι Έλληνες θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς. Υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των γειτόνων μας, όπως πράξαμε για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στην Ε.Ε., μέσω των οποίων η χώρα μας απέκτησε και γεωγραφική σύνδεση με την Ένωση. Αλλά και όπως πράξαμε πιο πρόσφατα και με την Αλβανία σ’ ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία» υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής. Και τόνισε ότι οι Έλληνες θέλουν η ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας να είναι γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, ανάπτυξης και προόδου για όλους.
«Στην πορεία αυτή, απαράβατος γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συνθήκες, ο αλληλοσεβασμός» επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Κάνουν λάθος, μεγάλο λάθος, όσοι από τους γείτονες μας επενδύουν σε εθνικιστικές εξάρσεις, προκλητικές συμπεριφορές και ανιστόρητες εμμονές» πρόσθεσε με νόημα. Και επανέλαβε για μία ακόμη φορά, απευθυνόμενος προς τα Σκόπια, ότι η ιστορία αιώνων ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται, αλλά και ότι «στα εθνικά μας ζητήματα χαράξαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του έκανε και μία αναφορά με νόημα στη μειονοτική πολιτική που ακολουθεί το ελληνικό κράτος.
«Εφαρμόζουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, που δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ούτε με βάση τη θρησκεία, ούτε με βάση την καταγωγή, ούτε με βάση τη γλώσσα τους. Εφαρμόζουμε πολιτική ανθρωπιάς και δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας. Πολιτική που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ποιότητα της ζωής. Τιμούμε εδώ στη Θράκη με πράξεις και έργα, την ποιότητα της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας, δίδοντας παράδειγμα προς όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου