" ...μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἁπάντων τιμιώτερόν ἐστιν πατρίς καί σεμνότερον καί ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρᾳ καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι..." Σωκράτης

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΕΝΑ ΓΚΑΡΤΣΟΥΦ ΣΤΗΝ ...ΑΚΡΟΠΟΛΗ!!!


Έγιναν και τα εγκαίνια του νέου μουσείου στην Ακρόπολη και όλοι, μα όλοι κυριολεκτικά, καμάρωναν σαν γύφτικα σκερπάνια!!!

Και να οι απ' ευθείας συνδέσεις με το μουσείο και να οι μεγάλες προσωπικότητες να καταφθάνουν, εκτός του τουρκαλά που λέει αρρώστησε(; !!!) και εδώ που τα ΄λέμε σιγά την προσωπικότητα, αλλά να και οι σοβαρές συζητήσεις στο περιθώριο της υψηλής, μα πολύ υψηλής αυτής εκδηλώσεως...

Και όλα κύλησαν όμορφα και καλά και πήραμε και τους επαίνους από το παγκόσμιο δίκτυο των ΜΜΕ... και όλα καλά... Όλα;

Μάλλον όχι όλα!

Γιατί δεν είδα κανέναν, μα κανέναν να σχολιάζει την εξωτερική εμφάνιση του κτηρίου του μουσείου... Μία εμφάνιση που σε τίποτα μα τίποτα απολύτως δεν συνάδει με τον χώρο και με το σκοπό του συγκεκριμένου κτηρίου που είναι ένας και μοναδικός. Να φιλοξενήσει τα αρχαιοελληνικά έργα τέχνης, αυτά τα μνημεία απαράμιλλου κάλους που ταίρια τους δεν θα υπάρξουν ξανά ποτέ, μα ποτέ!!!

Η απορία μου εύγλωττη, δεν μπορούσαν να φτιάξουν ένα κτήριο που να έχει και τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της χρυσής εκείνης ελληνικής περιόδου; !!!

Κανείς δεν βρέθηκε να προτείνει ένα μοντέλο κτηρίου που να μπορεί να σταθεί δίπλα στο Ερεχθείο, στον Παρθενώνα και γενικότερα στον ιερό χώρο της Ακροπόλεως; Κανείς;

Ενώ τόσο εύκολα αποδεχθήκαμε ένα σύνολο από παράλληλα παραλληλόγραμμα επίπεδα από μπετό, ατσάλι και γυαλί του κ. Τσουμί !!!

Ένα ακόμη γκαρτσούφ, ένα εξάμβλωμα μέσα στα τόσα που έχουμε προσαρτήσει στην πολιτιστική κουλτούρα των νεοελληνικών μας χρόνων!!!

Και να σκεφτεί κανείς ότι μέσα σ΄ αυτό το έκτρωμα φιλοξενούνται τα έργα μιας εποχής που μόνον φως έδωσε στην ανθρωπότητα. Το φως του πολιτισμού!!!

Τι ειρωνεία!!!

Δεν ξέρω αν υπήρξαν και άλλοι που δεν χάρηκαν καθόλου και μάλλον λυπήθηκαν με αυτό το "δημιούργημα", αλλά εγώ εχθές ήμουν για ακόμη μια φορά στεναχωρημένη με την κατάντια μας...

Είμαι υπερβολική; Ίσως, τι να πω;

Αυτό που σίγουρα έχω να πω είναι πως η υπερηφάνεια μου στηρίζεται μονάχα σε εκείνη την εποχή, την χρυσή αρχαιοελληνική και κλασσική εποχή όπου το Πνευματικό φως έλουζε όλη την ανθρωπότητα και η πηγή του λεγόταν Ελλάς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου